Radio pe Internet – cum funcționează și cum să le asculți

Muzică – ce este pentru om?
octombrie 4, 2017
Show all

Timp de decenii, radioul a oferit divertisment tuturor hiturilor sete. Din nefericire, un fan de jazz, blues sau muzica electronica nu va gasi prea multe pentru a se dedica acestor genuri de muzica. Din fericire, radiourile nu sunt difuzate doar pe FM, ci și pe internet. Există peste 10.000 de radiodifuzori în rețea. În această ofertă gigantică, toată lumea va găsi ceva pentru ei înșiși și calitatea muzicii difuzate de multe posturi este similară sau mai bună decât cea oferită de radioul tradițional. Este important să ascultați radioul de internet cu doar o conexiune la internet și un computer sau dispozitiv care arată ca un radio obișnuit. Computer World va explica cum funcționează radioul pe internet și cum poate fi folosit.

Ce stații sunt pe web?

În prezent, aproape toate posturile de radio tradiționale din lume își difuzează programele pe Internet. Acest lucru se aplică și în majoritatea cazurilor
Radiodifuzorii polonezi, inclusiv publicul. Și există numeroase stații mici care își difuzează programele pe internet. Există multe posturi de radio de nișă care vor satisface gustul fiecărui iubitor de muzică. Există stații cu rock, techno, hit-uri actuale, jazz și opera – toată lumea va găsi ceva pentru ei înșiși. Mulți dintre acești radiodifuzori mici au o audiență suficient de mică încât să își poată îndeplini dorințele cu privire la ceea ce ar dori să audă în program, exprimat pe web. Oferta este îmbunătățită și prin adăugarea a mii de posturi din întreaga lume care sunt difuzate în limbi străine.

Cum pot primi radioul de internet?

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este direct de la calculator – fiecare post are o adresă de internet. Am pus-o în browser și pe pagina web deschisă faceți clic pe butonul radio (în funcție de butonul stației se numește Live Stream, Webradio sau pur și simplu Ascultă sau Ascultă).

Majoritatea posturilor de radio online difuzează programul în diferite formate muzicale, făcând clic pur și simplu pe simbolul corespunzător, cum ar fi MP3, AAC sau WMA, iar câteva secunde mai târziu, prima piesă va fi redată de difuzoarele PC-ului, iar titlul și artistul melodiei curente vor fi afișate în fereastra suplimentară. Software-ul necesar redării este de obicei localizat pe site-ul expeditorului, iar majoritatea posturilor pot fi ascultate folosind un player standard, cum ar fi Windows Media Player sau Winamp.

Semnalul radio pe Internet, la fel ca un site web, ne este trimis după ce expeditorul a fost selectat de către legătura de telecomunicații. În cazul unui radio tradițional, fiecare expeditor are o frecvență FM și îl poate primi de la oricine din raza de acțiune a semnalului. Funcționează la fel ca și ploaia – indiferent dacă există 10 sau 1000 de persoane sub nor, toate umede.

Internet radio funcționează similar cu apeductul: apa este dată numai celor care deschid robinetul la capătul conductei. Expeditorul transmite programul său la computerul ascultătorului ca un flux așa-numit, care este un flux de date. Muzica poate fi redată fără prea multă întârziere în timpul transmisiei.

La fel ca și stațiile de apă, radioul pe Internet trebuie să-și atingă semnalul pentru mulți destinatari. Echivalentul unui rezervor de apă mare este un server care oferă în același timp volume mari de date mai multor ascultători printr-o conexiune de mare viteză. După atingerea numărului maxim de ascultători, radioul nu mai este disponibil destinatarilor noi (a se vedea imaginea de mai jos). Apoi apare un mesaj de eroare în fereastra browserului, din fericire se întâmplă foarte rar.

Deoarece serverele sunt scumpe, radiodifuzorii mici folosesc în principal servicii de partajare a fișierelor peer-to-peer – computerele peer-to-peer se conectează unul la celălalt și schimbă datele de flux ale expeditorului între ele. Recepția corectă este viteza conexiunii noastre la Internet – trebuie să fie mai mare decât rata de biți a emisiunii. În caz contrar, datele vor ajunge la noi în porții mici și recepția va fi întreruptă – este ca dușul la care apa ar curge prin paie.

Care este legătura necesară pentru a asculta radioul pe internet?

Radio prin Internet este disponibil pentru orice conexiune care oferă cel puțin 128 kbps. Cu toate acestea, dacă doriți să navigați pe Internet sau să trimiteți poștă în timp ce ascultați radioul, avem nevoie de o legătură mai rapidă, de preferință de cel puțin 512 kb / s. Atenție! Deoarece în cazul ascultării radioului prin Internet prin link-ul nostru curge o mulțime de date, în general de aproximativ 1 megabyte pe minut, ar trebui să avem o legătură permanentă fără a limita cantitatea de date transferate. În caz contrar, ascultând radioul pe Internet, vom folosi rapid limita pe care o avem pentru a descărca date lunare. Radioul nu se plătește cu siguranță dacă plătiți pentru cantitatea de date pe care o descărcați (de exemplu, pentru o conexiune telefon mobil).

Care este calitatea sunetului radioului pe internet?

Depinde de rata de biți cu care expeditorul își difuzează programul pe internet. Cu cât este mai mare calitatea, cu atât mai bine. Majoritatea posturilor de radio de pe Internet difuzează MP3-uri la viteza de 128 kbps. Calitatea sunetului este mai bună la 192 kbps. În plus, nu există clicuri sau zgomote, ca în cazul radioului tradițional FM. Dacă rata de transfer este de 64 sau 96 kbps, calitatea este încă acceptabilă. Unii expeditori oferă doar 16 sau 32 kbps, iar acest lucru nu este suficient.

Majoritatea radiodifuzorilor își spun site-urile despre rata de biți și formatul audio pe care îl folosesc, dar dacă nu este, atunci vom afla din program pentru a juca. În Windows Media Player, faceți clic dreapta pe numele expeditorului și selectați din meniul contextual comanda – vom vedea imediat informațiile despre rata de biți și formatul audio.

Comments are closed.